IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Erasmus MC

Artsen hebben steeds minder tijd voor het opleiden van studenten. Met onze medische simulatiegame abcdeSIM leren studenten de ABCDE-methode toepassen zonder dat hierbij een arts aanwezig hoef te zijn. IJsfontein ontwikkelde abcdeSIM samen met het Erasmus MC en de technische afdeling van de Universiteit van Twente.

Hoe het werkt

Spelers van abcdeSIM hebben 15 minuten de tijd om een virtuele patiënt te stabiliseren. Het probleem is, net zoals in real-life, niet bekend. Om te ontdekken welke complicaties er zijn, en welke als eerst aandacht nodig hebben, moeten spelers de ABCDE-methode correct toepassen.

Natuurgetrouwe simulatie

De game biedt een natuurgetrouwe simulatie van de menselijke bloedsomloop om complicaties zo goed mogelijk na te bootsen. Spelers kunnen gebruik maken van alle hulpmiddelen en professionals die ook op een echte eerste hulp aanwezig zijn. En dit alles zonder dat er een arts bij hoeft te zijn.

Bij de ontwikkeling is intensief samengewerkt met medisch specialisten van het Erasmus MC. De uitvoering van de serious game is ronduit complex, terwijl de onderliggende techniek zeer bijzonder is. Het is geen simulatie waarbij de door de arts aangeklikte opties verbonden zijn met een ‘goed’ of fout’ code. Om de interactie tussen alle processen goed te kunnen simuleren hebben we een natuurgetrouw cardiovasculair-, respiratoir en medicatiemodel in de game gebouwd. Bijvoorbeeld het model van de bloedsomloop simuleert het pompen van het hart en berekent aan de hand van de hoeveelheid bloed wat de bloeddruk is. Ook wordt op basis van de door de gebruiker gekozen medicijndosering op een zeer exact niveau berekend welke invloed de virtueel toegediende medicijnen hebben op het welzijn van de patiënt.

Schaalbaarheid

De basis van de abcdeSIM is een natuurgetrouwe simulatie van het menselijk lichaam en een universele methode om eerste hulp toe te passen. Dit zorgt ervoor dat we de game relatief gemakkelijk kunnen aanpassen voor andere specialismen en andere landen. Naast de algemene SEH (ned/eng) versie, is er ook een versie voor Nurses (ned/eng), huisartsen en een versie voor de behandeling van patiënten met brandwonden. Op dit moment wordt er gewerkt aan een abcdeSIM  voor de behandeling van kinderen.

Het resultaat

Spelers krijgen na het doorlopen van een scenario direct terugkoppeling over wat er goed ging en wat minder goed. Pas als ze een minimaal aantal punten hebben gescoord kunnen ze door naar een volgend scenario. De reacties op de game waren zeer positief!

“Alles wat van toepassing is op de eerste hulp komt kom ook echt aan bod in de game.”

“Ik vond het heel ‘echt’. Ik werd er heel blij van”

Accreditatie

AbcdeSIM is de eerste game in Nederland die erkend is als volwaardig opleidingsinstrument. De serious game is geaccrediteerd door de KNMG, het Nederlandse Huisarts Genootschap en diverse medische specialistische beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Internisten Vereniging.

abcdeSIM Spelen?

Wij verzorgen graag een demo op aanvraag.

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.