IJsfontein Homepage

13 februari 2020

‘Lunchroom Zondag’ heeft het keurmerk ‘Valide Games’ van de DSSH (Dutch Society for Simulations in Healthcare) ontvangen. De game in virtual reality is ontwikkeld om therapie voor mensen met een depressie te ondersteunen.

De Game

Tijdens een depressie is het vaak lastig om positief te denken. Depressieve mensen maken vaak denkfouten als: “het ligt aan mij” of “deze persoon zal wel boos zijn”. In cognitieve gedragstherapie leer je om automatische, negatieve gedachten te herkennen en in plaats daarvan alternatieve gedachtes te bedenken. Een belangrijk onderdeel van deze therapie is het zelf oefenen in het echte leven. Het is echter jammer dat een behandelaar daar nooit bij kan zijn. Daarom is Lunchroom Zondag ontwikkeld. In deze VR wereld oefen je namelijk in een veilige omgeving met alledaagse situaties onder begeleiding van je therapeut.

In Lunchroom Zondag speel je een ober in een lunchroom waar je geconfronteerd wordt met verschillende situaties. Sommige klanten gaan een interactie met je aan, anderen delen alleen hun gedachten. In beide gevallen word je uitgedaagd om alternatieve gedachtes te verzinnen. Door op deze manier te oefenen met cognitieve gedragstherapie vergroot het zelfvertrouwen en ervaren cliënten dat andere/alternatieve gedachten effect hebben op hun gevoel en gedrag.

Lunchroom Zondag is ontwikkeld vanuit het eGGZ Centrum in samenwerking met o.a. Arq Psychotrauma Expert Groep. Komende 2 jaar wordt er onderzoek gedaan naar de werking van de game door de VU. 

DSSH

Het ultieme doel van de vereniging is het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van Simulatie en ‘Serious Gaming’ ten behoeve van onderwijs, training, wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitsmanagement in de gezondheidszorg. Dit, om getrainde professionals in de zorg op te leiden en uiteindelijk hierdoor de patiëntveiligheid in de zorg te vergroten. Door te gericht te trainen met behulp van Simulatie en Serious Games word een zorgprofessional beter -zónder dat dit patiënten kost.

Het jaarlijkse DSSH congres zal plaatsvinden op 18 maart 2020 @ Maastricht UMC+. Kijk hier voor het veelbelovende programma.