IJsfontein Homepage

16 juni 2022

Afgelopen week werd het kickstarter project voor de Engelse filmproductie ‘PHASE’ succesvol gefinancierd.

Van de kickstarter pagina: 

” Phase is a coming-of-age sci-fi feature film about a young pregnant woman named Ursula, who unexpectedly loses the stability of docked life. Ejected from Alexandria, a pioneering scientific space station that engineered the mass evacuation of the Earth, Ursula begins a search for the father of her unborn baby.

In een periode van ruim een jaar werkte IJsfonteiner Joram van Loenen aan het ontwerpen, 3d printen, schilderen en uitlichten van miniaturen voor de film.

“Halverwege 2021 werd ik via Instagram benaderd door schrijvers en film producente Jessica Vogt en Tom Ransom met de vraag of ik interesse had mee te werken aan een Sci-fi feature film. Ze lieten foto’s zien van een fantastische zelf gebouwde set van het interieur van één van de ruimteschepen, en ik was volkomen weggeblazen door hun inzet en kwaliteit. Als fan van Jessica haar eerdere werk en van het genre kon ik deze kans natuurlijk niet afslaan.”

Gebruikmakend van zijn ervaring als vormgever begon de samenwerking met het inventariseren van de benodigde onderdelen, hoeveelheid detail en bepaling van de stijl. In de loop van de weken die daarop volgde ontstonden een uitgebreid moodboard met gedetailleerde ‘karakter beschrijvingen’ voor de ruimte stations en schepen.

“De miniaturen moesten een gevoel van nostalgie uitlokken, terugdenkend aan de eerste ontwerpen van de ruimewedloop halverwege de jaren 50 tot 80, gecombineerd met elementen van geweldige artiesten als John Berkey, Chis Foss en Simon Stalenhag.

Samen met producent en schrijfster van de film Jessica Vogt heb ik gezocht naar een balans tussen de stijlen maar ook zeker naar haalbaarheid”

Proces

Op basis van de omschrijvingen en gekozen stijl werden de miniaturen digitaal gemodeld en daarna (in zijn studeerkamer) in 3d, in UV resin, geprint. Na het schoonmaken en schuren van eventuele oneffenheden werden de modellen in meerdere lagen acryl, enamel en olieverf beschilderd. Details werden toegevoegd met zelf ontworpen en geprinte Waterslide decals. Dunne transparante stickers welke nog het meeste lijken op tijdelijke plak tatoeages.

“De uitdaging bij het schilderen van (science fiction) miniaturen is het laten lijken alsof het al jaren wordt gebruikt en zodoende mogelijk is blootgesteld aan radiatie en gebruiksschade.  Verflagen zijn verweerd en lekkage aan onderdelen hebben hun sporen achtergelaten. Balans is ook hierin de kunst. Te veel verwering en het voelt ongeloofwaardig, te weinig en het effect valt niet meer te zien op film. Technieken die nagenoeg gelijk zijn gebleven aan, en ondermeer zijn ontwikkeld door de grote effects studios als ILM voor de originelen Starwars saga.”

Lichteffecten werden, aangestuurd door een arduino ontwikkel board, middels RGB leds en flinterdunne glasvezel draden aangebracht. De pulserende blauwe gloed van de ionen motoren, alarmlichten en interieur verlichting brengen de miniaturen uiteindelijk tot leven.

Om nabewerking van de filmopnames te minimaliseren werden de modellen voorzien van dunne voedingsdraden of zelfs oplaadbare circuits, welke toegankelijk gemaakt werden door onzichtbare, magnetische toegangsluikjes.

Vervolg

Met de succesvolle financiering van het kickstarter project is de volgende stap in de productie veiliggesteld, en kunnen de opnames vervolgen. Met genoeg ervaring op zak en een geweldige cast kijken we uit naar het resultaat.

PHASE zal naar verwachting begin 2023 te zien zijn op internationale festivals en geselecteerde bioscopen.

Kijk voor meer informatie over het project op:

https://www.kickstarter.com/projects/heartsquidfilms/phase-sci-fi-film

Of volg Heartsquid films op Instagram: https://www.instagram.com/heartsquidfilms/

en op Tiktok via @Heartsquidfilms https://www.tiktok.com/@heartsquidfilms

Meer info over de 3D print projecten van Joram vind je op zijn instagram: https://www.instagram.com/joramvanloenen/