IJsfontein Homepage

3 oktober 2017

Op 5 oktober gaan de basisschoolleerkrachten van Nederland in staking. Reden: meer salaris en minder werkdruk. Terecht vinden wij. Onderwijs gaat ons aan het hart. Het wordt tijd dat leerkrachten weer terug in het zadel komen. We steunen de staking daarom van harte.

Maar we hebben ook een praktisch probleem.

Waar laten we onze kinderen?
Nadenkend over een oplossing ontstond het idee om tijdens de lerarenstaking een alternatieve schooldag te ontwerpen voor de kinderen van onze medewerkers. We ontwerpen immers al 20 jaar spelend leren.

Dat moeten we kunnen
Samen met onze medewerkers en andere mensen uit ons netwerk gaan we het experiment aan en ontwerpen we een lesdag. We gaan handletteren, een VR wereld maken, sporten, muziek maken en de kinderen mogen hun rekenvaardigheden gaan toepassen in onze Escaperoom. Dat allemaal volgens de principes van Ludodidactiek.

Wat is dat?
Ludodidactiek gebruikt principes uit gamedesign om leerervaringen te ontwerpen. Het doel? Op zoek gaan naar intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid. Bij Ludodidactiek is niet de kennisoverdracht door een docent het vertrekpunt, maar het gewenste gedrag van leerlingen/deelnemers. Samen met de HKU organiseren wij jaarlijks een summerschool ludodidactiek. In deze Summerschool leren docenten, educatoren en leerprofessionals onderwijs te ontwerpen op basis van gameprincipes.

Voor de medewerkers een oplossing, voor ons een laboratorium en voor de kinderen hopelijk een leuke en leerzame dag.

Verslag volgt!