IJsfontein Homepage

2 juli 2015

Regelmatig krijgen we bij IJsfontein de vraag voor  zogenaamde snuffel stages. Scholieren van de middelbare school kijken een dagje mee en leren zo meer over ons vak. Afgelopen week kwam Sil Rijsenbrij (13 jaar) een dagje langs. Hieronder zijn verslag.

Mijn stage

Ik heb stage gelopen bij IJsfontein omdat ik later games wil gaan maken en dat doen ze daar onder anderen. Ik kwam bij IJsfontein door de vader van een vriend van mij (Anko), hij heeft mij ook opdrachten gegeven en heeft mij rondgeleid. Ik ben er ongeveer 8 uur geweest en ik heb met de directeur en een programmeur gesproken.

Ik vond het heel leuk dat ik de hele dag wat te doen had.

In de ochtend kreeg ik een korte rondleiding heb ik een app van Malmberg (die nog niet af was) getest, dat ging een beetje vervelen na een tijdje.De mensen daar waren heel aardig en vroegen steeds of ik wat te drinken wilde. Wij gingen lunchen bij Jinek (een café in de buurt) dat is voor werknemers van IJsfontein gratis. Daarna ging ik nog even verder met die app tot ik een soort van enquête kreeg waarop ik moest invullen wat ik goed of slecht aan een game vindt en voorbeelden moest geven van goede of slechte games.Toen heb ik even de directeur geïnterviewd.

Interview directeur

Wat doet dit bedrijf?
Apps, games of websites maken op opdracht.

Waar wordt het werk gedaan?
Gewoon door het hele gebouw eigenlijk.

Wie organiseert of plant het werk?
Ik krijg de opdracht binnen en stel een groep samen die het moet gaan uitvoeren, daarna plannen de projectleiders in overleg met de programmeurs en ontwerpers wanneer het af kan zijn.

Welke opleiding heb je voor dit werk nodig?
De ontwerpers hebben vaak op de kunst academie gezeten, de programmeurs vaak een wiskundige opleiding of een opleiding voor software engineering en de projectleiders hebben vaak sociaalwetenschappen gestudeerd.

Is er veel veranderd in de laatste 10 jaar?
Ja in het begin maakte wij leerzame cd-roms en nu maken we apps en websites.
Werken er net zoveel vrouwen als mannen? Nee de helft van de ontwerpers is vrouw, alle projectleiders zijn vrouw maar er zijn geen vrouwelijke programmeurs.

Kun je in dit bedrijf specialisatie kiezen?
Ja je kan kiezen tussen projectleider, programmeur of ontwerper.
Hoe zijn de werktijden geregeld? Heel flexibel, de meesten komen van 9 tot 6 maar je mag ook later of niet komen, als het werk maar af komt.
Welke schoolvakken hebben met dit vak te maken? Beeldende vorming en wiskunde
Hoe lang duurt het om een game te maken? Dat licht aan de prijs die varieert van ongeveer 100.000 tot een miljoen euro en de tijd varieert van 1 tot 6 maanden.

Hoe vind jij je werk?
Leuk.

Einde interview.

Ik had even niks te doen

Maar toen bood Anko mij een ijsje van het ijskuipje dat daar dichtbij aan.
Toen had de programmeur tijd voor een interview dat plaats vond in een ondergrondse kamer die bedoelt is om mensen apps te laten testen terwijl in een kamer ernaast de makers en de opdrachtgever de camerabeelden kunnen bekijken.

Interview programmeur

Wat doen programmeurs?
We regelen dat de site en de servers daarvoor goed werken, we maken spelletjes voor bedrijven in unity, voor musea maken wij soms interactieve installaties waar we vaak de kinect in verwerken.

Hoe word je een goede programmeur?
Je hebt er altijd natuurlijk opleidingen voor maar het meest leer je door zelf een beetje programma’s te pielen.

Doen jullie ook de modelering?
Nee dat doen de ontwerpers, na de ontwerpers zijn er ook nog interactie designers die bepalen hoe gebruikers met de app aan de slag moet gaan.

Zijn de games daarna klaar?
Nee eerst moet het nog getest worden door andere mensen, vaak vinden we dan nog fouten.

Vindt u het hier leuk?
Ja.

Werkt u hier al lang?
Ja al 6 jaar

Voor wie maken julie zo onder anderen games?
Wij maken vaak games voor grote uitgevers en musea.

Hoe vindt u de sfeer hier?
De sfeer hier is goed.

Hebben jullie de games altijd wel op tijd af?
Ja maar ik zou hem vaak nog beter willen maken, helaas hebben we daar vaak geen tijd voor.

Wat zijn de vervelende dingen van dit werk?
Dat het werk zo afzonderlijk is, ik zou het liefst met iedereen aan een project werken.

Daarna mocht ik even mee naar boven om een virtual reality bril (de oculus rift) op te zetten.

Een man had daar een vrije val simulator gemaakt voor een museum. Die man was heel aardig en heeft mij nog wat meer uitgelegd over modelering. Toen kreeg ik nog een soort van klei animatie te zien die ze in een app zouden plaatsen, dat zag er heel cool uit. Ik mocht de sam sam reporterclubsite uittesten, die werkte heel goed maar was niet echt geschikt voor mijn leeftijd. Toen ging ik op de ijsfontein website nog wat andere projecten bekijken, dat was ook eigenlijk wel leuk.
Dat was zo ongeveer mijn stage.

Conclusie

Ik heb een hele leuke dag gehad en het lijkt me ook leuk om hier te werken. De mensen waren heel erg aardig. Van tevoren was ik nog al bang dat ik niks te doen zou hebben maar eigenlijk had ik de hele tijd wat te doen waardoor ik me niet verveeld heb. Ik heb van de directeur (Hans) zelfs nog een leuke klei-animatiefilm mee gekregen waar iemand aan heeft meegewerkt die ook de klei animaties voor die app heeft gemaakt.

het IJspaleis