IJsfontein Homepage

23 juni 2017

We glimmen van trots. (En een beetje van de warmte.) Uit alle hoeken van de wereld zijn serious games ingestuurd voor de International Serious Play Awards 2017.  IJsfontein won er twee. De Delirium Experience won de awards met ‘Best of Show’ in de categorie goud. Elevator won Brons.

De Delirium Experience is een online interactieve video experience. In de game leren zorgverleners hoe ze een delirante patiënt kunnen herkennen en behandelen. De game is gemaakt door IJsfontein en Stichting Effectieve Ouderenzorg, een samenwerkingsverband van de afdelingen Geriatrie/ Ouderengeneeskunde van o.a het AMC en UMCG

De Elevator Game is een co-op turn-based game die medewerkers bewust maakt van informatieveiligheid. Samen met je collega kruip je in de huid van twee geheim agenten op het gebied van cyber security & informatiebeveiliging. Het doel is de zwakke plekken van een organisatie bloot te leggen door de beveiliging te kraken en de lift te bereiken. De Elevator Game is ontwikkeld met het CIO Platform Nederland.

Wat beide games gemeenschappelijk hebben is het leerdoel. Het primaire leerdoel is namelijk niet de feitelijke kennisoverdracht: het aanleren van regels. Het doel is mensen bewust te maken van een nieuw perspectief. Door het spelen van de game ervaren ze een situatie met een andere bril op. Bovendien moeten spelers zélf handelen en improviseren om de situatie op te lossen. En dat werkt.

Een voorbeeld: Iemand die geen eten heeft kun je een vis geven. Duurzamer is het om hem een hengel te geven. Nóg duurzamer is om hem te leren nadenken over een oplossing voor zijn probleem: geen eten. Je leert hem hoe het systeem werkt. Zo kan de man niet alleen bedenken dat een hengel handig is, maar dat voor grotere vangsten een net handiger is. Je doet dus een beroep op zijn improvisatievermogen én op zijn verantwoordelijkheidsgevoel en creativiteit. 

In deze games maken we gebruik van precies dat principe. Zo krijgt de speler in Delirium Experience niet de opdracht om de regeltjes te volgen, maar om een delirante patiënt te helpen zo snel mogelijk de realiteitszin weer terug te krijgen. Ook bij de Elevator Game ga je geen lijstje met regels afvinken, maar leer je zelf risico’s ontdekken. En dát zorgt voor duurzame gedragsverandering.

De Serious Play Awards is een onderdeel van de Serious Play Conferentie. Een van de belangrijkste conferenties op het gebied van spelend leren. Deze wordt gehouden in Virginia van 18 tot 20 juli. Evert Hoogendoorn, gamedesigner en strateeg bij IJsfontein gaat er spreken. 

Delirium Gold

Elevator Bronze

Best_Of_Serious_Play