IJsfontein Homepage

14 augustus 2018

Samen met Trimbos organiseren we op 28 augustus een zomersessie over risico’s en nut van computerspellen en de zoektocht naar een evenwichtige kijk op de risico’s en kansen van gamegedrag.

Games zijn slecht of games zijn goed: in het gesprek over gamen raken de gemoederen snel verhit. Zowel in de media als binnen het gezin, maar ook onder hulpverleners en wetenschappers. Duidelijk is dat er zeer positieve kanten aan gamen zitten: als hobby, of zelfs als therapie voor mentale of lichamelijke problemen. Eveneens duidelijk is dat er reële risico’s aan games en hun ontwerp verbonden zijn: in sommige instellingen voor verslavingszorg is gamen bij jongeren het tweede probleem (na cannabis).

In deze zomersessie brengen we de twee kanten bij elkaar: we gaan in gesprek met gamedesigners, gameonderzoekers, en gamers zelf over de onderliggende mechanismen die games zo leuk – maar ook riskant kunnen maken. Wat is nu een ethisch verantwoord ontworpen spel en wat is dat niet?

Wanneer

Dinsdag 28 augustus van 13.00 tot 16.30 uur

Waar

IJsfontein (Marineterrein Amsterdam)

Voor wie

Zorgprofessionals in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg, docenten, en ouders met bijzondere interesse in games & gameproblematiek

Kosten & Aanmelden

€ 37,50 (Meld je hier aan)

Voorlopig programma

 • Spelers motiveren tot positief gedrag: de werkzame mechanismen.
  – Game-designer (IJsfontein)
 • Risico’s van game-design beslissingen: onderzoek naar gameverslaving en gezond gamegedrag
  – Dr. Antonius J. van Rooij, (Trimbos-instituut)
 • E-sports en verantwoord spelgedrag kwetsbare groepen: balans in de praktijk
  – Centrum voor verantwoord gamen
 • Zelf gamen! Leef je uit op verschillende populaire games en games-for-health
 • Actieve Workshop: Identificeren van elementen en mechanismen binnen populaire games, met behulp van experts. Daarna in gesprek met de experts: hoe vertaal je dit naar de praktijk.
 • Afsluitende borrel
Lunchroom 3d