IJsfontein Homepage

20 april 2016

‘Can You Fix It?’ heeft van het nationale Centrum Gezond Leven de erkenning ‘goed onderbouwd’ gekregen. De erkenning bevestigt dat Can you fix it is ontwikkeld op basis van effectieve modellen voor gedragsverandering bij jongeren.

Waarom is deze erkenning zo belangrijk?

De erkenning betekent dat de game gevonden kan worden in de landelijke interventie databank. Dit is het verzamelpunt voor alle interventies die gaan over gezond leven. Deze interventies zijn bijvoorbeeld gericht op gezond eten, pesten, roken, en dus ook op seksuele gezondheid etc. Het RIVM, afdeling centrum gezond leven, beheert deze databank en zorgt dat scholen en GGDen erop kunnen zoeken. CYFI is nu dus nog vindbaarder voor professionals. De erkenning betekent ook dat de game goedgekeurd is voor gebruik door bijvoorbeeld scholen.

Wij wisten al dat Can you fix it goed was, maar nu zit er dus ook een officieel stempel op.

Can you fix it, wat was dat ook alweer?

Can you fix it is het online spel over liefde, seks en relaties. 17% van de meisjes en 5% van de jongens tussen de 12 en 25 jaar is wel eens gedwongen om seksuele dingen te doen of toe te staan (onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland, 2012). De grootste risicogroep vormen jongeren tussen de 12 en 18 jaar. ‘Can You Fix It?’ richt zich op deze jongeren. De game bestaat uit filmpjes waarin de omgang tussen jongeren een wending krijgt die niet prettig is voor tenminste één van beide. Van tevoren kies je het perspectief van één van de hoofdpersonen. Je hoort vervolgens de gedachten van die persoon gedurende het filmpje. Als je vindt dat de grens van jouw personage is bereikt, klik je op de Fix-It knop. Zo beïnvloed je de afloop van het filmpje.

Diverse onderwerpen en personages

Flirten, grenzen aangeven, internet, sexting, maagdelijkheid, culturele normen en waarden: in 18 filmpjes komt een scala aan onderwerpen en situaties voorbij. Sinds kort zijn er ook filmpjes over homoseksualiteit en gender-nonconform gedrag: een jongen die op school gepest wordt omdat hij homo zou zijn, een eerste date tussen twee jongens, een Turks meisje dat verliefd is op een meisje en een meisje dat niet in een genderhokje past. Er komen binnenkort ook filmpjes over tienerzwangerschap, waaronder één over een tienervader. Genoeg situaties waarin alle jongeren zich kunnen herkennen, of juist niet, en dat zet aan tot denken.

Can You Fix It?’ is in 2010 ontwikkeld, in opdracht van Rutgers en Soa Aids Nederland. De game heeft al verschillende prijzen gewonnen als innovatieve online interventie.

can you fix it logo