IJsfontein Homepage

29 september 2014

Een Beacon is een klein zendertje, dat je fysiek ergens kunt plaatsen. Het zendertje zendt een geïdentificeerd signaal uit, dat smartphones op kunnen vangen. Door gebruik te maken van drie beacons kan, volgens de fabrikant Estimote, plaatsbepaling door driehoeksmeting plaatsvinden. Door deze plaatsbepaling wordt navigeren binnen gebouwen mogelijk. Waar je buiten GPS kunt gebruiken, kan dit binnen vaak niet.

IJsfontein vroeg drie studenten om deze techniek uit te testen. De studenten volgen de minor Intelligent environments aan de Hogeschool van Amsterdam. Centrale vraag van hun onderzoek: hoe kun je iBeacons efficiënt inzetten in de culturele sector om mensen te informeren, amuseren of controleren.

The Art of the Brick

Om dit te testen ontwikkelden de studenten een prototype van een app, die ze uittestten tijdens The Art of the Brick in de Amsterdam Expo. Het werkt als volgt: de bezoeker installeert een app op zijn of haar mobiele telefoon. Door de technologie van de iBeacon weet de app waar de bezoeker is in het museum. Vanuit de app krijgt de bezoeker op het juiste moment, informatie over de objecten om hem of haar heen. De omgeving communiceert zo met de bezoeker via zijn of haar telefoon.

Conclusie

Bezoekers gaven aan het heel prettig te vinden om hun eigen telefoon te gebruiken, in plaats van een apparaat van het museum. Ook werd het als prettig ervaren dat de omgeving met je ‘meedenkt’ en je op de juiste plek van de informatie voorziet. Niet meer dringen om het informatiebordje naast het kunstwerk te lezen. Nee,  de informatie staat gewoon op je eigen mobiel, op het juiste moment, zonder dat je ernaar hoeft te zoeken. Dit biedt legio mogelijkheden voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van zogenaamde ‘smart multimediatours’: digitale guided tours die met je meedenken. Ook binnen bedrijven of steden zijn er toepassingen te bedenken, waarbij locatiebepaling binnen gebouwen ons werk en leven makkelijker, efficiënter en leuker maakt.