IJsfontein Homepage

Categorieën: cultuur & musea, educatief, gedragsverandering, jongeren, kinderen, multimediatour,

Opdrachtgever: Nederlands Openluchtmuseum

Restart is een educatief programma van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Met dit programma wordt bij scholieren meer bewustwording gecreëerd over het thema migratie. Op een leuke en interactieve ervaren scholieren hoe het is om migrant te zijn.

In het kort

In opdracht van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ontwikkelde IJsfontein een spel voor het educatieve project Restart. Scholieren doorlopen het programma en ervaren zo hoe het is om migrant te zijn.

 

Hoe het werkt

Bij binnenkomst controleert een medewerker van het museum de (zelfgemaakte) paspoorten van de leerlingen. Ze zijn zojuist ‘burger op proef’ geworden van het fictieve ‘Anderland’. Zo worden leerlingen vanaf het eerste moment meegenomen in het verhaal. Na een korte uitleg worden er ‘families’ van 3 of 4 leerlingen gevormd en gaan ze ruim 2 uur zelfstandig op pad door het park met een iPad als gids. Eenmaal onderweg moeten leerlingen werk zoeken, nieuwe vrienden maken, leren fietsen (op vreemde fietsen) en vreemd eten leren koken. Door het hele park zijn er vaste opdrachten en facultatieve opdrachten verspreidt. Voor alle opdrachten moeten leerlingen contact zoeken met het park, de medewerkers of de bezoekers. Om zich gelukkig te voelen moeten de leerlingen bijvoorbeeld vrienden maken met gewone bezoekers die in een ander land geboren zijn. Ze moeten samen op de foto als bewijs.

 

Zelfstandig

Het programma is bedoeld voor jongeren van 11 tot 14 jaar. Deze doelgroep wil graag zelf kunnen kiezen wat ze doen. Door gebruik te maken van een iPad en een goed doordachte spelstructuur  is dat mogelijk. De iPad leidt ze als een soort ‘gamemaster’ door het park. Hij helpt ze met hun toch en opdrachten door het park, maar maakt het ook mogelijk dat ze zelf strategische keuzes in het spel maken. Dat gevoel van vrijheid en autonomie is juist voor deze doelgroep heel belangrijk en werkt heel stimulerend.

 

Reacties

‘We waren verrast dat het gebruik van digitale middelen zoveel meerwaarde toe kan voegen’. – Gitta Paans, educator bij het Openluchtmuseum.

‘In het begin dacht ik vaak over migranten: stel je niet aan, gewoon aanpakken. Nu ik dit gedaan heb besef ik hoe lastig het is’. – Scholier.

 

Beleven?

Het programma draait in het Openluchtmuseum

 

Foto’s: Wim de Knegt en IJsfontein

Contact

Lotte Vergouwen of Hans Luyckx 020 33 00 111.